2015. április 7., kedd

Legyél kódfejtő!

Ki ne szeretné a rejtvényeket és a kódfejtést? Bizonyára te is szívesen olvasol kalandregényeket, krimiket vagy épp képzeletben magad is a Da Vinci kód nyomába eredtél. Ma repülőtéri kódokat törhetsz fel a segítségemmel. Gyakorlott utazóként bizonyára számos repülőtér kódját ismered már te is. Amikor a repjegyes vizsgámra készültem, több száz ilyen kódot kellett bemagolnom.
 A világ valamennyi repteréhez - ABC-től (Albacate, Spanyolország) ZRH-ig (Zürich, Svájc) - egy egyedi hárombetűs azonosító tartozik, az ún. IATA kód. Ez segíti a könnyebb beazonosítást a pilótáknak, repülésirányítóknak, az utazási ügynököknek és az utazóknak. Van ugye amelyik egyértelmű: BUD - Budapest. De némelyikben látszólag tényleg semmi logika sincs. Miért jelöli a legtöbb kanadai város repterét "Y" kezdőbetű és mit keres az "X" az USA városok kódjában?

Az "X" rejtélye könnyen megfejthető. A repülés történetének kezdetén az amerikai Nemzeti Meteorológiai Szolgálat (National Weather Service) által használt kétbetűs kódokat használták. Amikor az 1930-as években a repülési boom beütött, olyan településeken is épült repülőtér, amelyeknek nem volt meteorológiai központjuk, így azokat is meg kellett jelölni valahogy. Némi brainstorming után rájöttek, hogy hárombetűs kódok kellenek, hiszen több variációra ad lehetőséget. Fogták tehát a meglévő kétbetűs kódokat és mögé biggyesztettek egy x-et. Így lett Los Angeles LAX, Phoenix PHX. És az első repülőtér kódja FFA, azaz First Flight Airport. Ez egy picike repülőtér, amelyet az Amerikai Nemzeti Parkok Szervezete üzemeltet.

A már említett BUD mellett ATL, MAD, MIA és SYD sem követel különösebb magyarázatot. A város nevének első három betűjéből képezték. A több szóból álló városnevek esetén a kezdőbetűket vették alapul. Például Salt Lake City (SLC), Port of Spain in Trinidad & Tobago (POS), or Port au Prince, Haiti (PAP).

Előfordul, hogy a város neve változott a történelem folyamán, de a IATA kód megmaradt a régi név alapján. Amivel már biztosan találkoztál: LED - Szentpétervár, korábban Leningrád vagy BOM - Mumbai, azaz Bombay.

A fejtörést okozó kódok közül a legtöbb általában nem a várost, hanem annak egy meghatározott repülőterét jelöli. ORY - Orly, Párizs, NRT - Narita, Tokió, LHR - London Heathrow.Ugye azt mondani sem kell, hogy az első három betű logikája alapján több városnak is ugyanaz lenne a kódja. Gondoljunk csak Dublinra és Dubai-ra. Így lett utóbbi kódja DXB, abból a koncepcióból kiindulva, hogy ez így figyelemfelkeltőbb.

Gondoltad volna, hogy némelyik betű megszerzéséért erős lobbitevékenység folyt. Kanada megszerezte magánal az "Y"-t, így már érthető, hogy Calgary miért YYC. Az amerikai tengerészség (Navy) az "N" betűre tartott igényt. Láttad a Top Gunt? Innen ismerős lehet a NKX kód. A rádióállomások "W" és "K" kezdőbetűt kaptak.

Amikor ezt olvastam, eszembe jutott, hogy mi van azokkal a városokkal, amelyek a fenti betűk valamelyikével kezdődnek? Egy kis kreativitással vagy egy egyszerű legyintéssel? Newark EWR, Key West EYW lett.

A hely sem lenne elegendő valamennyi kódra magyarázatot találni és nem is mind olyan érdekes. Ha szeretnél jobban elmélyülni a témában az amerikai repülőterek kódjának történetéről, itt olvashat róla bővebben angolul.

Készítettem egy kvízt, melyben te is tesztelheted a tudásod. Az eredményt oszd meg velem is!