2015. január 13., kedd

Miért diszkriminálják a szállodák az egyedül utazókat?!

Az elmúlt fél évben sokan egyedülállóként azért fordultatok hozzám segítségért, mert az utazás megszervezésekor folyton falakba ütköztetek. A legnagyobb problémát szinte kivétel nélkül az a fránya egyágyas felár okozta. Megoldás lehet persze a társítás egy szervezett csoportos utazáson, de nem mindenki szeretné a nyaralását vad idegennel megosztani. Lazítani akar, pihenni és nem alkalmazkodni valakihez, akit öt perce ismer.... Mit lehet tenni?


Fotó kredit: Tim Evanson, Flickr (CC BY-SA 2.0)

Érthetetlen, hogy a szálláshelyek miért büntetik az egyedülállókat? Miért ennyire rugalmatlanok és miért nem hajlandóak a több évtizede berögzült árpolitikán változtatni? Miért nem ismerik fel, hogy sajnos napjainkban egyre több az egyedülálló?! Fiatal és idős, nő és férfi egyaránt. Növekvő piac, mégsem kérnek belőle...


Egyre több fiatal lány vág neki a világnak egyedül, hostelekben, ismerősöknél alszik vagy alternatív szállásfoglalási lehetőséget választ (coachsurfing, Airbnb). Rugalmas, alkalmazkodik a körülményekhez, beszél angolul és kihozza az utazásból a maximumot. De nem vagyunk egyformák. Bizonyos kor fölött már nem akarunk idegenekhez alkalmazkodni, szobát megosztani. Sőt angolul sem biztos, hogy beszélünk. Élvezni akarjuk a nyaralást, utazást a saját szokásaink, habitusunk szerint. És ezért nem akarjuk a többszörösét fizetni, mint a párban utazó ismerőseink. Inkább nem utazunk.... Az el nem adott szoba a legdrágább az üzemeltető szempontjából. Így ez egy olyan helyzet, amivel mindkét fél veszít.

A szállodák úgy vélik az egyedül érkező vendég nem jó vendég, hiszen kevesebbet költ a bárban, az étteremben. Ugyanakkor a szoba fenntartásának vannak bizonyos fix költségei (takarítás, karbantartás, mosatás, fűtés, stb...) amelyek ugyanannyiba kerülnek függetlenül attól, hogy a szobát egy vagy két vendég veszi igénybe. A szállodáknak azonban mérlegelni kéne, hogy milyen előnyökkel jár, ha tárt karokkal fogadják a szólóban utazókat.

2 dolog egyértelműen a szinglik mellett szól:

- Mivel a szinglik nincsenek az iskolai szünetekhez kötve, kevésbé frekventált időszakokban utaznak, így holt szezonban a szálloda kihasználtsága nőhet.
- Ha elégedettek a szolgáltatással, tovább fogják ajánlani a szálláshelyet szingli ismerőseiknek és különböző fórumokon. És mint tudjuk a szájpropaganda ereje hatalmas.
Kérlek, oszd meg velem élményeidet, tapasztalataidat a hozzászólásokban! Hozzunk létre egy aktív, egymást segítő közösséget!