2014. december 15., hétfő

Adventi naptár 15 - Furcsa karácsonyi szokások a föld körül

Ahány ház, annyi szokás, tartja a mondás. Különösen igaz ez a decemberi ünnepkörre. Valamennyi katolikus országnak megvan a maga karácsonyi hagyománya. Némelyik bizony elég furcsa. 


1. 'Tió de Nadal' - A karácsonyi fatörzs 

By Enfo (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Lelki szemeid előtt bizonyára már megjelent a csokoládékrémes rolád képe. Ezt most hessegesd el. :-) Ez ugyanis valódi fatörzs lábakkal, aranyos arcocskával és piros sapkával. Jó katalán szokás szerint december 8-án beviszik a házba, esténként tejjel kínálják és jól betakargatják, hogy ne fázzon. A jól tartott farönk ajándékot rejt a takarója alatt a gyerekeknek.


2. Pókháló lepte karácsonyfák

Fotó: Erika Simth via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Tudom, Halloween elmúlt már egy ideje. Ez valóban karácsonyi szokás Ukrajnában. Ez a bizarrnak tűnő hagyomány valójában egy nagyon megható legendára épül. Egy özvegyasszony nagy szegénységben éldegélt a gyermekeivel. Egy nap egy fenyőtobozból kihulló fenyőmag vert gyökeret a kis kunyhó földpadlójában, mely szépen növekedett. A gyerekek nagyon megörültek a kis fenyőnek, de nem volt mivel feldíszíteni. Karácsony reggelére azonban egy pók beszőtte hálójával és a felkelő nap sugarai arany és ezüst fénybe borította a fát.


3. Seprűk elrejtése

Norvégiában egy ősi spogány szokást felidézve Szenteste eldugják a háztartásban található seprűket. Sőt a férfiak sokszor előkészítik fegyvereiket és a levegőbe lőnek. A legendák szerint ugyanis ezen az estén előjönnek a boszorkányok. És mint tudjuk, a boszorkányok vonzódnak a seprűkhöz. ;-)
4. Retkek éjszakájaA mexikói Oaxaca-ban minden évben december 23-án a világ legimpozánsabb zöldségfaragó kiállítását nézhetjük meg. A kis életképek a betlehemi jászolt vagy mexikói hagyományokat örökítenek meg. A hagyomány szerint eredetileg a zöldségesek szerették volna így a vevőket boltjukba becsalogatni. Ma már egy háromnapos fesztivállá nőtte ki magát.