2014. november 5., szerda

CHECK-IN: Hol érdemes megszállni Párizsban?

Ilyen hatalmas városban - pláne helyismeret nélkül - elég nehéz eldönteni, melyik kerületben éri meg legjobban szállást foglalni. Ha rossz a szállásunk, ez rányomhatja a bélyegét az egész utazásra. Ezért különösen fontos, hogy alaposan járjuk körül a témát! Bármilyen jól hangzik, nem biztos, hogy az Eiffel torony környéke a legideálisabb választás. ;-)Párizs 20 kerületre van osztva, melyek spirál-szerűen helyezkednek el. A kerületek számozása a központból kiindulva nő. Minden kerületet további négy negyedre osztottak. Nyilvánvaló, hogy központi szállást szeretnél foglalni, közel a látványosságokhoz. Párizsban azonban eléggé elszórtan találod meg ezeket. Ugyanakkor Párizs metróhálózata nagyon jó és nem is drága. Ezt kihasználva érdemes olyan a szállodát választani, amelyik közel a metróhoz.

Melyik kerületekben nézz körül?


Érdemes Adventurous Kate tanácsait megfogadnunk, aki már nyolcszor járt a francia fővárosban és kellő tapasztalattal rendelkezik.


Marais Negyed (3-4. kerület)
Párizs legkedveltebb negyede. Nagyon hangulatos szűk utcák és keskeny házak, csodálatos építészet jellemzi, sok étterem, kávézó és bár van a környéken. Vásárlás szempontjából is az egyik legideálisabb hely, mindent megtalálsz itt: kis butikokat, luxus üzleteket, kedves piacokat.
Mi van a közelben? Pompidou Központ, Városháza (Hotel de Ville)


Ile Saint-Loius (4. kerület)
A turistáktól zsúfolt Notre-Dame közelében fekszik, mégis olyan mintha egész más világba csöppennél. A közelben található az egyik legjobb fagyizó Párizsban. Szerintem. ;-)
Mi van a közelben? Cité-sziget (Ile de la Cité), Notre-Dame


St. Germain (6. kerület)
Ha Hemingway, Camus és Sartre nyomaiba szegődnél, a Szajna bal partja való neked! Híres kávézók, érdekes kis üzletek várnak itt.
Mi van a közelben? Luxemburg Kert (Jardin du Luxembourg), Notre Dame, Orsay Múzeum


9. kerület
Kevesen gondolnak rá, amikor szállást keresnek Párizsban, hogy ebben a kerületben is körülnézzenek. Kate ugyanakkor felhívja rá a figyelmemet. A kerület egyik végében található az Opera és a Galeries Lafayette áruház, a másik szegletében pedig Montmarte. Kevés a turista, rengeteg étterem és kellemes kávézó szól mellette.
Mi van a közelben? Opera, Galeries Lafayette, Montmartre


Montmarte (18. kerület)
Bármilyen csábítóan hangzik is, hogy belépj Amelie világába, megfelelő körültekintéssel szabad csak itt szállást foglalni. Ugyanis vannak kevésbé bizalomgerjesztő részei a kerületnek. Kate javasolja, hogy használd a Google Streetview funkcióját az előzetes tájékozódáshoz.

Kerüld el!

.
Az északi 19-20. kerületeket. Ez része Párizsnak alapvetően a munkásnegyed otthona, számos etnikum keveredik itt, rengeteg a bevándorló. Különösen a Saint Denis környékét javasolt messzire elkerülni, bármennyire kedvezőnek tűnnek is a szoba árak.

Nem érdemes a látnivalók közvetlen közelében sem foglalni, hiszen metróval minden könnyen elérhető. Az Eiffel torony környéke a felső osztálybeliek lakóhelye elsősorban, így az árak is igen magasak. Ugyanakkor a torony az egész városból jól látható! ;-)


Mérlegelj!


  • Jó, ha tisztában vagy vele, hogy a párizsi 2-3* szállodák színvonala igen alacsony. A kedvező ár általában valamilyen handicapre utal...
  • A szobák alapterülete alapvetően nagyon kicsi. Ne lepődj meg, ha ketten már mozdulni sem bírtok.
  • Nagyon sok szálloda eredetileg lakóház volt, így a falak vékonyabbak, nincs hangszigetelés.
  • A régi épületek gépészetileg gyakran elavultak.
  • Foglalás előtt érdeklődj, hogy új építésű vagy felújított épületről van-e szó.
  • A reggeli szerény, franciás: bagett, croissant, jam, vaj, joghurt, kevés sajt. Ha nincs benne a szobaárban a reggeli, inkább költsd el az erre szánt pénzt egy kellemes kávézó teraszán vagy pékségben!
  • A főszezon áprilistól-júniusig tart, illetve a szeptember-október hónapok esnek bele. Ilyenkor a legmagasabbak az árak.

Kedvet kaptál az utazáshoz? Foglald le a szállást most!
* A cikk affiliate linkeket tartalmaz. Ha a keresőablak segítségével foglalsz szállást, kapok egy kis zsebpénzt jutalék formájában. Neked ez egy filléredbe sem kerül, ugyanakkor segítesz nekem, hogy tovább írhassam a blogot.