2014. augusztus 20., szerda

Jegyzet az új kenyér ünnepének margórája

Sokat gondolkoztam róla, hogy mit írjak nemzeti ünnepünk alkalmából. Elsőként Szent István városáról, Esztergomról akartam írni. Írhattam volna a budapesti programokról, hiszen az időjárás végül kegyes volt hozzánk és délutánra még a nap is kisütött. Végül a kenyér mellé tettem ke  a voksomat.


Fotó: pixabay.com


Lokálpatriótaként kézenfekvő lenne, hogy Esztergomot méltassam, ugyanakkor vegyes érzelmekkel viseltetek szülővárosom iránt. Bár minden egyes alkalommal, amikor hazamegyünk megdobban a szívem, amikor már messziről felsejlenek a Bazilika körvonalai a távolban.  A városba érve azonban inkább érzek szégyent, mint büszkeséget. :-( A város egykori bája, tündöklése már a múlté, aki az elmúlt 10 évben nem járt a legrégebbi magyar városban, bizony meglepődhet. Jó lenne, ha ismét turistabuszokkal telne meg a Bazilika alatti parkoló és újra kikötnének a folyami hajók, melyek látogatók százait hozták nap, mint nap egykori fővárosunkba. De az igazat megvallva a Dunakanyar egykori gyöngyszeme jelenleg a legkevésbé sem vonzó kirándulóhely...

Mindez persze nem teszi kevésbé jelentőssé a város látnivalóit és történelmi emlékeit, csak épp a csomagolás nem a legcsábítóbb.

Fotó: pixabay.com

Sokkal inkább csábító a frissen kisült házi kenyér illata. :-) Egy időben rendszeresen sütöttem itthon kenyeret. Egyszerűen adta magát, hiszen kéznél volt a kenyérsütő. Aztán elkezdtem kísérletezgetni. Először csak a gépben "gyúrtam" és kelesztettem a tésztát, majd a sütőben sütöttem meg. (ha szoktál Te is kenyeret sütni otthon, egyszer mindenképp próbáld ki, hogy sütőzacskóban sütöd ki a kenyeret!) Aztán tönkrement a szerkezet. És egyszer kézzel gyúrtam össze az alapanyagokat. Hihetetlenül élveztem, ahogy a kezeim között összeállt a tészta. Végül a rendelkezésre álló idő szűkössége miatt leszoktam a kenyérsütésről.

Fotó: pixabay.com

Ma viszont újra nekiduráltam magam. Igaz, az új kenyérsütőt hívtam segítségül és egy jól bevált, gyorsan elkészülő receptet vettem elő. Kivételesen erről saját képet is hoztam. :-)

Hagymás gyors kenyér kenyérsütőgépben
Hozzávalók:
400 g fehérliszt
50 g teljes kiőrlésű liszt
50 g vaj
1 fej hagyma
2 tk só
1 tk cukor
fehérbors
1 cs száraz élesztőpor
3 dl tej

A vajat megolvasztom, üvegesre pirítom benne a hagymát, a tejet meglangyosítom. Ezek mennek először a kenyérsütő tartályába, majd jön a liszt, és egy-egy sarokban a só, cukor, bors, élesztő. Gyors programon (kb. 50-70 perc) elindítom.

Azért szeretem ezt a receptet, mert rendkívül jól variálható. Ha nincs vaj megteszi helyette az olíva olaj is és olykor előfordul, hogy nincs itthon teljes kiőrlésű liszt. A borsot elhagyva, kevesebb sóval, több cukorral és természetesen hagyma nélkül kalácsszerű  tésztát kapunk.

Vigyázat! Nagyon gyorsan elfogy.