2014. május 19., hétfő

Nápolyt látni kell!

A tavasz jellemzően a városlátogatások és körutazások időszaka. Lassan kezdődik ugyan a nyár, de május végén még mindig kedvez az idő a városnézéseknek. Az Yvette okozta napok óta tartó zord időjárás különösen álmodozásra ösztönöz. Kalandozzunk együtt napsütötte dél-olasz tájakon!Napoli.jpg


Nápoly Dél-Olaszország legnagyobb városa egyúttal a  harmadik legnagyobb olasz város. Félúton fekszik a Vezúv és egy másik vulkáni terület, a Campi Flegrei, között, a Nápolyi-öböl északi partján. A város környékének gazdag történelme és kulturális élete van. Híres a népszokásairól és konyhájáról (a pizza szülőhazája). A nápolyi nyelv (napulitano), Olaszország egyik leggazdagabb és legszínesebb regionális nyelve, mely sok jellemzőjében eltér a hivatalos olasz nyelvtől. 

Miután túl vagyunk az első sokkon a városba érkezést követően, próbáljuk meg élvezni, hogy itt vagyunk. A nagy szeméthegyek és a hatalmas szegénység, amivel lépten-nyomon találkozunk, ne szegje kedvünket, hiszen Nápoly és környéke számtalan látnivalót tartogat számunkra.Nápoly történelmi központja Európa egyik legnagyobb történelmi városközpontja és egyben Olaszország legsűrűbben lakott pontja, 1995 óta az UNESCO Világörökség része. Az óváros a mai napig megőrizte régi szerkezetét. A város arculatának alakulása végigkövethető az Anjou- és Aragóniai-kori építkezéseken, a Bourbon-ház újításain át, a modern városmegújító mozgalmakig.

Feltétlenül nézzük meg a Tojásvárat, az Anjou-várat, a Királyi Palotát és az Operaházat. A város főtere lenyűgöző, a spanyol negyed pedig a 60-as években játszódó olasz filmek hangulatát tükrözi.

Nápoly a föld alatt is kínál látnivalót -  a város alatt húzódó barlangrendszernek, melyet egykori vízvezetékek, katakombák, alagutak együttese alkot. Kialakulását elsősorban a vidék geológiájának köszönheti, ugyanis a Vezúv és a Campi Flegrei vulkánjainak hamuja által létrehozott tufarétegekre települt, amely könnyen bányászható, de ugyanakkor ellenálló kőzet, így ideális építőanyag. A barlangrendszer egy része látogatható.
Ha a várost már felfedeztük, kiránduljunk a környéken! Egy napot érdemes a Vezúvra és Pompei-re szánni, másnap hajózzunk át Capri szigetére, mely sok orosz milliárdos mellett Mariah Carey-t is elvarázsolta :-) és feltétlenül ütemezzük be Sorrento-t is.

A Vezúv Európa egyetlen működő vulkánja, melyre rendszeresen szerveznek túrákat. Gyenge idegzetűeknek már maga a feljutás kalandos lesz, ugyanis felfelé, szűk, meredek és kanyargós út visz 1000 méteres magasságig. Innen kb. 25 perces sétával lehet eljutni a kráter pereméig. Fentről  csodálatos panoráma nyílik, egész Pompeit be lehet látni.Pompei az ókori római romváros Nápoly közelében. A Vezúv kitörése pusztította el 79-ben. Hatalmas hamu- és lapillitömeg lepte be a várost, teljesen eltemetve azt. Pompei első megtalálása teljesen véletlenszerű volt a 16. században. A feltárást csak a18. század második felében kezdték meg. Gyorsan igen népszerűvé vált a felfedezés, napjainkban Olaszország egyik legfelkeresettebb látnivalója, az UNESCO Világörökség része. Mostanra a város közel kétharmadát már kiásták. Hihetetlen élmény azokon az utcaköveken járni, ahol közel 2000 éve is emberek sétáltak.
TUDTAD? A hely annyira népszerű volt, hogy Johann Wolfgang von Goethe és Wolfgang Amadeus Mozart is ellátogattak ide.Miután áthajóztunk Capri szigetére, Anacapriban látogassuk meg Axel Munthe villáját. A sziget legmagasabb pontjára libegővel mehetünk fel. Innen Augustus császár kertjéből élvezhetik a Faraglioni sziklák látványát, megkóstolhatják a limoncellót. A Kék Barlangot semmiképp nem szabad kihagyni!
Sorrento a Nápolyi-öböl leghangulatosabb kisvárosa, szűk utcácskákkal, luxusszállókkal, csodálatos tengerparttal.


forrás: Wikipédia, fotók: Pixabay.com

Ha kedvet kaptál az utazáshoz, az IBUSZ 4 napos programját ajánlom figyelmedbe!

Ajánlatot itt kérhetsz tőlem!