2014. május 28., szerda

Miért a Vintage?

Legutóbb sikerült egy jó száraz turizmus történeti áttkintést írni. Tulajdonképpen kidolgoztam az egyik tételt a júliusi vizsgámra... Csak épp az nem derült ki, hogy mi fogott meg ebben a stílusban?

A vintage nem más ugyebár, mint az 1920-1950 évek lakberendezését, bútorait, használati tárgyait és ruháit felidéző stílus. Magával ragadott ez a hangulat, mert annyira bájos. És esetlen - mint én olykor. Gondolj csak arra ahogy a charlestont táncolják! :-D


Régen faltam a történelmi regényeket (most is szeretném, csak sokkal kevesebb időm van olvasni) és mindig a középkorban akartam élni. Lovagok, várkisasszonyok, kastélyok, lovagi tornák. Nem romantikus? Szerintem egyáltalán nem volt sötét a középkor. Sőt! Micsoda katedrálisokat építettek! Azok a gótikus csipkék! Színes üvegablakok! Virágzott a tudomány, az irodalom. De ez egy másik történet.

Most joggal kérdezheted, hogy mi köze a középkornak a húszas évekhez?! Tavaly olvastam
Sophie Kinsella: Segíség, kísértet! című regényét, amelyben a hősnő találkozik soha nem ismert rokona szellemével, aki visszarepíti őt az 1920-as évek világába. Ez volt az első olyan élmény, ami megragadott. És ahogy ez ilyenkor lenni szokott, folyton szembejött valami, ami ezt a kort idézi és elkezdtem tudatosan is figyelni. Az USA-ban, Nyugat-Európában már nagyon népszerű a vintage stílus, rengeteg blog foglalkozik vele. Már a mindennapi életbe is beszivárgott. Azt hiszem, a középkort szívesen felcserélném a 20. század elejének békés éveire. Annyi izgalmas dolog történt! 

A nők kezdtek öntudatra ébredni, egyre aktívabbá váltak a gazadasági, társadalmi életben. Ezek a változások a hölgyek öltözködésében is látványosan megjelentek: egyrészt megjelentek a rövidebb ruhák, másrészt a "férfias" stílus is terjedni kezdett. A nők is rövid hajat hordtak és nyilvános helyen dohányoztak. Megjelenik egy új "úri" réteg a társadalomban, de ebbe az elitbe már nem  csak a nemes származásúak tartoztak, hanem a korabeli sztárok - színészek, írók, művészek - is. A reprezentáció kora volt ez a pár évtized. A régi európai és a magyar arisztokrácia palotákban lakott, a telet Monte Carloban töltötte, a hétvégéket vadászkastélyaiban múlatta. Az új polgári arisztokrácia nagystílű polgári lakásokban, Budapesten az Andrássy út villáiban élt. Mindkét életformát magaménak tudnám vallani! Sokkal inkább, mint hogy várkisasszonyként hosszú téli estéken hideg várfalak között fagyoskodjak. :-)
 
A szórakozásnak, művelődésnek új lehetőségei nyíltak. Megjelentek a kereskedelmi rádió csatornák, új találmány a fonográf, a mindenki számára használható fényképezőgép, megnyíltak az első mozik, megszülettek a mai is ismert képregényhősök (Tarzan, Miki egér, Superman), hódított a jazz és a charleston.

A SZTE munkatársai egy virtuális kiállítás keretein belül mutatják be az 1930-as évek világát Magyarországon. A női divat változásáról nagyszerű galériát állítottak össze. Nézzétek meg, nekem nagyon tetszik.

És a mi a legjobban tetszik, hogy utazhattak és utaztak. Nyáron a tengerpartra, télen a hegyekbe síelni, hétvégéken kirándulni. Ezáltal rengeteg tárgy, emlék köthető az utazáshoz is. Ezeket szeretném megmutatni Nektek.