2014. május 31., szombat

Budapest Smartwalks - legyen az okostelefonod az idegenevezetőd

Szombaton egy újabb érdekes és rendhagyó városnézésen vettem részt. A Budapest Smartwalks által meghirdetett séta több szempontból is felkeltette a kíváncsiságomat. Leendő idegenvezetőként jó terepgyakorlatnak gondoltam, amivel szélesíthetem ismereteim körét. Ugyanakkor az is érdekelt, hogy egy ilyen alkalmazás mennyire tud konkurencia lenni, illetve én hogyan tudnám használni jövőbeni munkám során. Nem utolsó sorban megtudhattam, hogy mi is a QR kód és mi mindenre használhatnám még az okostelefonomat...

Emlékszel? Egy korábbi bejegyzésben volt már szó arról, hogy ha nincs időd, pénzed elutazni, akkor sem kell lemondanod a városnézés élményéről, hiszen a közvetlen környezetedben is számtalan felfedezni való van függetlenül attól, hogy a fővárosban vagy egy kistelepülésen élsz. A Budapest Smartwalks épp egy ilyen kezdeményezés, egy okostelefonnal bejárható sétaútvonal.


A sétához kapcsolódó információs füzetben a helyszínek rövid leírása mellett egy-egy QR kód is található. A kód leolvasásával megismerhetjük a helyszínek történetét és a hozzájuk kapcsolódó városi legendákat.A sétaútvonal a felújított Ferenciek terétől indul, és Belváros Új Főutcájának érintésével a Március 15. térig halad. Érinti a kötelező nevezetességeket – mint például a Centrál Kávéház és Párizsi Udvar –, és a kevésbé felkapott helyszíneket – Contra Aquincum, Haris köz  – is. A szokásos idegenvezetéstől eltérően a helyszín nem az építészeti stílusokon és kötelező évszámokon van, hanem azokon a városi legendákon, amelyekkel megidézhető a hely szelleme, és a letűnt korok hangulata.


Az információ átadás formája is eltér a megszokottól. Nincs szükség sem fizetett idegenvezetőre, sem vaskos útikönyvre. A sétaútvonalhoz tartozó kétnyelvű információs füzet a helyszín leírások mellett QR kódokat tartalmaz. A QR kód leolvasásával pedig egy interaktív weboldalra juthatunk. Itt a Budapest Smartwalks csapata által összegyűjtött történeteken, városi legendákon túl más utazók által megosztott információkat és fotókat is találhatunk. Sőt, saját anyagainkkal is bővíthetjük azt.A QR kódok leolvasásához internet képes okostelefonra, és ingyenesen letölthető QR kód olvasóalkalmazásra van szükség. Akkor sem kell lemondanod az élményről, ha nincs drága mobil neted! Az információs füzetben a helyszínekhez közeli ingyenes wifi hot-spotok is feltüntetésre kerültek.

A szombaton szervezett séta célja a kezdeményezés bemutatása és népszerűsítése volt. Valamennyi résztvevő nevében elmondhatom, hogy nagyon jó hangulatú 1,5 órát tölthettünk a szervezőkkel és rengeteg érdekességet halhattunk Nagy Tímea Birge előadásában.

Az alkalmazás egyelőre csak a Ferenciek terén és környékén érhető el. Biztos vagyok benne, hogy a kezdeményezés sikergyanús és nagyon népszerű lesz, így igény lesz Budapest más részeit bemutató sétákra, illetve vidéki helyszínekre is.


További információk és a QR-kódos füzetek lelőhelyeinek listája: https://www.facebook.com/BudapestSmartwalks

A képeket Császár Gábor készítette.