2014. április 7., hétfő

Élet Cipruson

Melinda jelenleg Limassolban él és egy hotelben dolgozik. Nagyon megörültem neki, amikor igent mondott a megkeresésemre és leírta ciprusi élményeit nekünk. A fotókat is ő készítette.

- Miért pont Ciprus?
- Én magam "aki mer az nyer" alapon jöttem ide dolgozni és sikerült. Nem mondom, hogy könnyű volt a kezdés, de 3 hét alatt munkát találtam és azóta is egy szállodában dolgozok Limassolban. Ha valaki dolgozni akar idejönni, arra a legjobb időszak a március, mivel akkor kezdődik a szezon és a nyár, ami egészen novemberig tart. Alap angol nyelvtudással is könnyen lehet munkát találni, de tökéletes akár ugrodeszkának is, ha valaki nem akar itt maradni. 

Limassol, Ciprus

- Mikor érdemes Ciprusra utazni?
- A nyár 8 hónapig, áprilistól novemberig tart. Ha valaki csak nyaralni szeretne idejönni, annak a június-szeptember közötti időszak a legjobb. Ilyenkor mindenhol óriási a nyüzsgés. A fiatal korosztálynak Ayia Napa a legtökéletesebb hely, mivel az a város nyáron egy szórakoztató központtá válik, gyönyörű tengerparttal. 

Aya Napa, Ciprus

- Neked mi a kedvenc helyed a szigeten?
- Én magam a hegyek szerelmese vagyok és aki hasonlóan vonzódik a természethez, annak a Troodos hegységet ajánlom. 2000 m magas és a tetejéről az egész szigetet belátni. Útközben persze érdemes betérni a kicsiny hegyi falvakba, mert meseszépek. Az emberek nagyon kedvesek és barátságosak, de a férfiakkal csak óvatosan hölgyeim! 

Troodos hegység, Ciprus

- Van olyan fesztivál vagy hagyomány, amit kiemelnél?
- Ami figyelemreméltó itt Limassolban, az a karnevál, ami általában február végén van és 10 napig tart. Ebben az időben mindenki beöltözik mindennap valaminek. Még a buszsofőr és a bankban dolgozó ügyintézők is leveszik az uniformisukat és amikor bemész, nem tudod eldönteni, hogy most a kalózhoz, bohóchoz, vagy a nővérkéhez álld ki a sorodat. Ez egy nagyon jó móka. Esténként hatalmas utcabálok vannak.

Limassol, Karnevál

- A helyi ételekkel hogy állsz? Van kedvenced?
- Nem igazán eszem a helyi specialitásokat. A helyi konyha alapvetően mediterrán jellegű. Sokféle nép él itt, így sok hatás érte. Tipikusan ciprusi étel a meze, ami 15-20 féle előételből áll. Ha valaki szereti a tenger gyümölcseit, itt biztosan talál kedvére való fogást. Híres még a halloumi sajt, amit grillezni szoktak. Van egy Eating guide nevű ingyenes újság, ebben tájékozódhatunk a helyi éttermekről. Interneten is elérhető.


- Negatív tapasztalataid vannak?
- Persze, aki hosszabb ideje itt él, negatív tapasztalatokkal is találkozik. Mivel Cipruson a férfiak irányítják a társadalmat és a nőket másodrangúnak tekintik. A külföldi nőkkel is ugyanilyen udvariatlanul bánnak. Igen sok a szigeten a bevándorló is, bár ők sok vizet nem kavarnak. A másik, ami természetkedvelőként nagyon bánt, hogy a helyiek nem tisztelik a természetet és sajnos sok a szemét mindenfelé.