2014. március 11., kedd

Dublini képeslapok

Ha a Szent Patrick napi bejegyzés meghozta volna a kedvedet és Írországba vágysz, akkor Petra további tanácsait is hasznosnak fogod találni.

Napsütésre vágysz és a homokos tengerparton koktélokat szipkázva szeretnéd kipihenni a munka fáradalmait? Akkor Neked inkább Kubát ajánlom - személyes tapasztalatból is. Erről talán máskor bővebben. ;-)

Az ír sziget egész más ajándékokat tartogat számodra. A legtöbben csak Dublinba jönnek és esetleg innen ellátogatnak másfelé is. Ugyan Dublin magában mindössze egy kis képet nyújt a valódi Írországról, mégis rengeteg izgalmas és érdekes látnivalót találhatsz itt is: egy hosszú hétvégés programnak mindenképpen tökéletes célpontja lehet.

Az én személyes kedvenceim (a felsorolás erősen szubjektív :)

 

Phoenix Park

 

Fotó: Molnár Peta

A park közelében lakom, így nagyon a szívemhez nőtt. Ez Európa egyik legnagyobb fallal körülvett közparkja. Órákba, ha nem napokba telik, hogy minden szegletét bejárd. A főkapunál van kerékpárkölcsönző, így akár némi sportolással is egybekötheted a látogatást. Érdemes tudni azonban, hogy a kölcsönző nyitva tartása időjárásfüggő.

Piknikezhetsz, sportolhatsz, szabadon bóklászó szarvasokat láthatsz. Itt van az Állatkert, a pápai látogatás emlékére emelt kereszt, a Wellington emlékmű, az ír elnök rezidenciája, a park túloldalán pedig a Farmleigh birtok, és még sorolhatnám.

Fotó: Molnár Petra

Meeting House Square


Ez a város szívében található fedett tér varázslatos hely, és számos eseménynek ad otthont. A Phoenix Parktól kényelmes sétával fél óra alatt odaérsz. Lustábbaknak pedig ott a busz.

Fotó: Informatique/ Flickr

Ha egy szombati napon el tudsz ide jönni, akkor körbejárhatod a piactérré átvarázsolt teret. Helyi ír termelők széles választékban kínálják a termékeiket: frissen sült kenyér illata, mindenfajta piték és sütemények, húspult, zöldséges stand, gyümölcsök… Hmm…Már az emlékétől éhes lettem.

Ezen kívül a tér számos egyéb eseménynek és koncertnek is színtere, és ami remek hír: szabadtéri moziként is szolgál.

Temple Bar

 

Fotó: Informatique/ Flickr

Ha már elsétáltál a Meeting House térig, akkor járd körbe a teljes Temple Bar-t. Ez Dublin egyik leglátogatottabb része és szórakoztató negyede. Pub pub hátán és éttermek sokasága lesi a betévedő turisták óhajait. Garantáltan nem fogsz unatkozni! Engem már az épületek látványa is levett a lábamról. És innen akkor már igazán nincs messze a Dublin Castle, Christchurch Cathedral vagy maga a St Patrick’s Cathedral sem, ha érdekel némi kulturális program vagy az építészet.

Fotó: Informatique/ Flickr

Ami engem még nagyon megfogott az a National Botanic Garden és Howth. Ha nem bérelsz kerékpárt, akkor inkább busszal vágj neki vagy egyéb tömegközlekedési eszközzel.

Fotó:  Molnár Petra
Ha hosszabb időt itt töltenél, fizess be egy buszos kirándulásra vagy ha elég bátor vagy, bérelj egy autót. Az utak vidéken “érdekesek”, így vezess tényleg óvatosan, és ami a legfontosabb: a másik oldalon! Csak hogy egy pár helyszínt említsek, amit mindenképpen érdemes felkeresni:
Burren
Connemara
Carrick-a-Rede rope bridge
Galway
Cliffs of Moher
Cork
Fotó: Molnár Petra

Az alábbi társaságok számos egy vagy több napos kirándulásra kínálnak opciókat. Mindkettőt kipróbáltam, megbízhatóak. Megtalálod őket a Facebookon is.
Galway Tour Company
PaddyWagon Tours

Petra

 Kedvet kaptál az utazáshoz? Segítek megszervezni!