2014. február 19., szerda

Velencei karnevál: a maszkok története

Kétségkívül a ma kezdődő Velencei karnevál Európa legnépszerűbb karneválja. Történetéről, hagyományairól sokan írtak már előttem. Most inkább nézzük meg közelebbről azokat a csodálatos maszkokat, amik a karnevál jelképévé váltak.

Venetian Carnival Mask - Maschera di Carnevale - Venice Italy - Creative Commons by gnuckx (4821064506)
A mára már a velencei karnevál védjegyévé vált maszkok története több száz évre nyúlik vissza. Talán történelmi tanulmányaidból rémlik még, hogy a Velencei Köztársaság Európa egyik leggazdagabb állama volt, polgárai igen magas színvonalon éltek. A személyazonosság elrejtése a mindennapi élet részévé vált.
Egyrészt álarcok mögé rejtőzve titokban maradhatott, hogy kik milyen üzletet kötöttek egymással. Másrészt az álarcok révén mindenki egyenrangúvá vált, senki nem tudhatta, hogy az álarc nemesembert vagy szolgálót takar. Így akár a nemesek is elvegyülhettek a köznép között.


Az álarcok nyújtotta névtelenség visszaélésekre is lehetőséget adott, például elrejtőzhetett a fegyver viselője a törvény, míg az adós a hitelezői elől. A polgárok egyre jobban kihasználták ezt az anonimitást, és Velence az intrikák és bujaság városa lett. Róma nem nézhette tétlenül ezt a szabadosságot és a maszkok viselését az egyház korlátozta. Nyilván a dózsék nagy összegű adományairól nem akartak lemondani, így három hónapra engedélyezték a maszkok viselését. Ez a Karácsony és "húshagyó" Kedd közötti időszakra esett.
Az újkorban az európai arisztokrácia körében divattá vált a velencei farsangi mulatozás, azonban a Velencei Köztársaság bukásával ez a hagyomány egyre inkább feledésbe merült. Az 1970-es években néhány helyi fiatal kezdte feléleszteni a hagyományt, és ezzel egy új iparág is születik a velencei maszkok kézműves készítése és díszítése.


A maszkok típusai

 Ahogy elkezdtem kutatni a témában, magam is meglepődtem, hogy mennyiféle maszk létezik. A lista nem lesz teljes, az már tudományos értekezés lenne.

A lényeg:
A maszkok készülhetnek bőrből vagy tradicionális üvegtechnikával. Az eredeti maszkok legtöbbször szimbolikus jelentéssel bírtak vagy valamilyen funkciót töltöttek be. Vegyük sorra a legjellemzőbbeket:

Bauta

Ez a legrégebbi és legismertebb maszk. Ez egy egész arcot fedő, száj nélküli fehér maszk sok aranyozással, tabarro-val, azaz hosszú sötét köpönyeggel és fekete tricorno-val, azaz tipikus háromszögletű velencei kalappal hordták. Másik változata egy félálarc, ami lehetővé teszi viselője számára, hogy a maszk levétele nélkül is tudjon enni, inni. Férfiak és nők egyaránt hordták.

Moretta - fekete álarc

Ez a jellegzetes velencei maszk fekete bársonyból készült és eredetileg a kolostort meglátogató hölgyek tették fel. Franciaországból származik, de Velencében is igen népszerű volt. A maszkot semmi nem rögzített, így egy zsinórral a szájukban tartottak meg, hogy ne csússzon el. Fátyol tartozott hozzá.

 

Commedia dell'arte ihletésű maszkok


Idővel az olasz komédia ihlette, gazdagon díszített, változatos kosztümök is kezdtek elterjedni.

Harlekin - az egyik legnépszerűbb figura, rombuszmintás ruhát visel. Maszkja fekete - piros színű.

Colombina - Harlekin női párja. Ő az egyetlen állandó női szereplője a karneválnak. Ruhája fehér, foltos, maszkja az arcot csak félig takarja, szintén fehér, szeme körül arannyal vagy ezüsttel gazdagon díszített. Vele találkozhatunk a karnevál nyitó programján, ugyanis ő nyitja meg a karnevált. A harangtoronyból leereszkedve konfettit s szalagokat szór a nézőkre.

Brighella - Harlekin barátja. Ruhája igen egyszerű, fehér öltözet fekete vagy zöld szegéllyel ellátva.

Burattino vagy Pinocchio - Egyszerű öltözéke van szintén, fehér ruhában és maszkban láthatjuk, melyen nagyon kevés díszítés van. Orra általában kicsit hosszabb.

Kapitány - Piros ruhában és köpennyel, tollakkal díszített maszkban találkozhatunk vele a karneválon.

Pestis doktor - tipikus velencei maszk ez is. Az 1630-as pestis járvány idején hordták először a velencei orvosok, hosszú köpennyel és kesztyűvel. Abban reménykedtek, így megmenekülhetnek a járványtól.forrás: Wikipedia, http://www.magicofvenezia.com/servlet/the-template/maskstory/Page
képek: By gnuckx [CC-BY-2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons from Wikimedia Commons