2014. január 20., hétfő

Bizarr szökőkutak

Nagyon szeretem a szökőkutakat. De ezt már mondtam. :-)

Megosztottam a Világutazó blog bejegyzését a régi idők szökőkútjairól a Facebook-on. Egy kedves olvasó ajánlott egy különleges szökőkutat, ami nem a szépségével sokkal inkább provokatív témájával kelti fel a figyelmet. Az ajánláson fellelkesedve összeállítottam egy listát bizarr szökőkutakról, melyek nem szépségükről, hanem nem mindennapi témájukról, kivitelezésükről híresek. Őszintén szólva ezek az alkotások azért nem nyerték el a tetszésemet maradék nélkül...

1. Ehekarussell, Nürnberg

A szökőkút témája a házasság, pontosabban annak különböző állomásai, 6 jelenetben. A szoborcsoport meglehetősen provokatív, ezért elég sok támadás érte. Ma a modern művészet egyik legjelentősebb alkotásaként tartják számon...

 Credit: Diego Delso


Itt nézegethettek az egyes jeleneteket ábrázoló képeket.

2. Neptun szökőkút, Bologna

A monumentális szökőkút Bologna belvárosában található. A központi alakja egy hatalmas, 3,5 méter magas Neptun szobor, akit szirének és delfinek vesznek körül. A szökőkút 4 sarkán lévő nőalakok enyhén hátradőlve, a mellüket fogják és abból spriccel a víz.

Picture by Giovanni Dall'Orto

 3. Jeanneke Pis, Brüsszel

A brüsszeli pisilő kisfiú szobrát mindenki ismeri. Azt tudtátok, hogy van párja is? Ő Jeanneke Pis, a pisilő kislány. :-)

Credit: lemezza/flickr
A történet akkor teljesen kerek, ha nem feledkezünk meg a pisilő kutya szobráról sem, melyet Brüsszelben egy kis mellékutcában szintén megtaláltok. :-)

Fotó: Debreczeni Krisztina

4. "The Big Giving", London

Klaus Weber, önjelölt szökőkút szobrász. A fent nevezett alkotását a testnedvek ihlették. A szökőkút kövekből alkotott emberekből áll, amint hánynak, folyik az orruk vagy a hónaljukból folyik a víz.

Credit: grahamc99/flickr


5. Gyerekevő-szökőkút, Bern

A szobor a XIV. század óta riogatja a bernieket. Egy hatalmas ogre ül az oszlop tetején, amint épp bekap egy meztelen gyereket, mellette egy teli zsák, mely feltehetően további gyermekeket rejt.