2015. március 13., péntek

13+1 babona az utazással kapcsolatban

Egy középkori babona szerint péntek 13 többek között nem alkalmas arra sem, hogy nagy útra keljünk. Én mégis arra vállalkoztam, hogy körbenézek a világban milyen hiedelmek kötődnek ehhez a naphoz.
A statisztikák szerint péntek 13 valóban szerencsétlen szám a gazdaság szempontjából, ezen a napon ugyanis sokan nem kötnek üzletet, de még a telefont sem veszik fel, nehogy rossz hírt kapjanak. Sőt sokan vonat- és repülőjegyet sem vesznek erre a napra.

De hogy ne térjek el nagyon a fő témakörtől, körülnéztem, hogy milyen utazással kapcsolatos babonák vannak.

Utazással kapcsolatos hiedelmek 


1. Törött ablak

Ha valaki törött ablakkal álmodik, a tervezett utazást el kell halasztania

2. Repülőtér

Forgalmas repülőtérről álmodni az illető szabadság utáni, vagy utazási vágyát jelzi. Ha az álomban a repülőtér üres, vagy elhagyott, az útiterv megváltozik, vagy az utazás elhalasztódik.

3. Bagoly

Dél-Indiában, ha valaki ötször hallja huhogni a baglyot, arra közeli utazás vár.
Az indonéz Sulawesi lakói nagyon bölcsnek tartják a baglyot, ezért utazás előtt megfigyelik, miként huhog, a kétféle huhogás közül az egyik biztonságos utazást ígér, a másik hallatán viszont otthon kell maradniuk.

4. Csizma

Az Egyesült Államokban úgy vélték, hogy ha elutazás előtt kidobnak egy régi csizmát az ajtón, nem lesz szerencsés az utazás.

5. Hajózás

Mivel a hajózás , mindig is veszélyeket rejtett magába, így rengeteg babona kötődik hozzá. Például balszerencsés egy tengeri körutazást pénteken kezdeni, mert pénteken feszítették keresztre Krisztust. Az írek Pünkösd hetét a fulladással társítják, így ekkor sosem mennek tengerre, kivéve ha a hajót egy újdonsült asszony kormányozza. Sikeres hajózást biztosít a fedélzetre kiöntött bor és a sort órákig lehetne folytatni.

6. Házasság

A magyar néphit szerint a júniusi házasság sok utazást jelent.

7. Kecske

Utazás közben kecskebakkal találkozni jó szerencsét hoz.

8. Kígyó

Ha utazás előtt közvetlenül kígyó jelenik meg a házban, figyelmeztetést jelent, hogy nem szabad elutazni. 

9. Macska

Ha elutazás előtt a macska játékos kedvű és élénk az jó utazást jelent, ha viszont hangosan nyávog, az utazás viszontagságos lesz.

10. Páva

A hinduk szerint pávával találkozni utazás közben jó jel, ha viszont rikácsol, haarosan útonállók rabolják ki az illetőt.

11. Kagyló

Egy brit szerelmi jóslás szerint, akinek a kagyló jut, az sokat fog utazni a leendő élettársával.

12. Tüsszentés 

Thaiföldön, aki utazás közben fentről hall tüsszentést, veszélyes útra számíthat, ha viszont alulról jön , az utazás szerencsével jár.

13. Zuluk

A helyi szellemek iránti tiszteletüket, úgy fejezik ki, hogy számukra nagy kőhalmokat emelnek. Ha utazásra készülnek, és azt szeretnék, hogy sikerrel járjanak, a kőhalomra követ tesznek, amelyet ceremoniálisan a bal lábukkal vesznek fel, majd a jobb kezükbe átvéve, ráköpnek, mielőtt a halomra helyeznék. 

+1 Utazás"A vidéki Indiában útnak indulni sokfelé még ma is nagyon fontos esemény, és az utazás céljától függően különböző óvintézkedéseket kell megtenni. A jelentős utazások előtt a legtöbbször egy asztrológus határozza meg az elinduláshoz a megfelelő időpontot. Ez azonban még nem elegendő, az utazás tényleges megkezdéséhez az utazás napján megfigyelhető előjeleket is értelmezni kell. Rossz ómen lehet például egy tüsszentés, vagy ha a kritikus időszakban véletlenül egy olyan mondat hangzik el valaki szájából, hogy "Ne menj! Maradj!" vagy "Hová készülsz?", ilyenkor az előkészületeket újra kezdik, és új időpontot tűznek ki.

Sri Lankán a kedd, péntek és a szombat szerencsétlen napok, utazásra a szerda a legjobb, kivéve, ha a csillagok állása kedvezőtlen. Hasonlóan az indiaiakhoz, náluk is szerencsétlen előjel az indulásnál a kopaszra borotvált ember (a kopaszság náluk a gyász jele) látványa, ha az út kezdetekor az illető valamiben megbotlik, vagy ha érdeklődik valaki az úti célja iránt.
Az írek Szent Márton napjának estéjét tartják szerencsésnek az útra keléshez.
Oroszországban mielőtt hosszú útra indulna valaki, ajánlatos két percig csendben ülnie; másokhoz hasonlóan, náluk is balszerencsét jelent, ha az ember útközben megfordul és visszatér a házába. Ha ez mégis elkerülhetetlen, tükörbe kell néznie, egyébként az utazás balszerencsés lesz. Az orosz ember, ha távozáskor valamit a hazájában hagy, biztos lehet benne, hogy előbb-utóbb visszatér oda. Az üzbégeknél az utazót, aki meglát egy majomkenyérfát, jó szerencse fogja kísérni az útján.

Az angoloknál széles körben élt a hiedelem, hogyha az utazókra balszerencsét hoz, ha az útjukat egy mezítlábas asszony keresztezi, melyet csak úgy lehet megelőzni, ha vért vesznek az asszony homlokából. A varázslat feloldásához vissza kellett fordulni, majd a küszöböt jobb lábbal átlépve, bőségesen enni és inni, és ezután ismét útnak indulni."


/forrás: http://www.rostae-books.com/downloads/Hiedelmek-hagyomanyok-babonak-a-vilagbol.pdf/