2014. november 19., szerda

CHECK-IN: Hol érdemes megszállni Rómában?

Nagyvárosi szállásfoglaló körképünket az Örök Városban folytatjuk. Három alkalommal jártam Rómában, három különböző helyen szálltam meg. Egyetlen előnyük a kedvező ár/érték arány volt. A látnivalókhoz azonban minden alkalommal rengeteget kellett utazni és a nap végén a csúcsforgalomban ücsörögni egy zsúfolt buszon Rómában is meglehetősen utálatos dolog... Ha legközelebb magáncélból utazhatnék, ezeket a szempontokat is figyelembe venném. 
Hol foglalj szállást Rómában?


Rómában is érvényes szabály, hogy mindenkinek a saját elvárásai alapján kell megtalálni a megfelelő szállást. A látnivalók szerencsére gyalogosan is jól megközelíthetőek. Jobb ha nem hagyatkozol a hektikus római tömegközlekedésre, így a szálláshelyet aszerint válaszd ki, hogy mi érdekel a leginkább.

Szigorú értelemben vett belváros nincs, ugyanakkor van egy viszonylag koncentrált terület, ahol a legtöbb turista megfordul. 

Hol nézz körül?


Termini
A legtöbb szálláshely a Termini állomás környékén található. Ami érthető, hiszen a Termini forgalmas közlekedési csomópont Róma belvárosában. A két metróvonal itt keresztezi egymást, itt van a központi buszpályaudvar és innen indul a legtöbb távolsági vonat. A Fiumicino repteret és Civitavecchia kikötőt a belvárossal összekötő vonatok is innen indulnak, akárcsak a repülőterekre közlekedő buszok.

Egy szónak is száz a vége. Közlekedés szempontjából a Termini környéke valódi főnyeremény Átszállás nélkül metróval elérhető a legtöbb látnivaló: a Colosseum, a Spanyol lépcső és a Vatikán is. A helyi buszok hálózata pedig jól lefedi az egész várost. A hop on - hop off buszok is innen indulnak.

A szálláshelyek választéka az ifjúsági szállástól a luxus szállodáig széles skálán mozog. Mivel sok szálloda van viszonylag kis területen, az árak tekintetében nagy a verseny. Ha az ár meghatározó tényező az utazás során, a Termini környékén foglald le római szállásodat! Olcsó szálláshelyek közül választhatsz, ha a pályaudvar két végén nézel körül. A buszpályaudvar mellett, a Piazza Republica irányába már magasabb színvonalú szállodákat is találhatsz.


Vatikán környéke
Kötelező program a Rómába érkezőknek, sokaknak az utazás célja maga, a Vatikán felkeresése. Az ókori Róma északi határán található, metróval jól megközelíthető környék. A környező utcákban sokféle szálláslehetőség közül választhatsz, különösen a tőle keletre fekvő Prati negyedben. Rengeteg jó minőségi családi üzemeltetésű, néhány szobás vendégház is fellelhető errefelé. Valamennyi hop on - hop off busznak van megállója a Vatikánban.

Colosseum környékeA Termini állomás alatt, az ókori Róma déli csücskében található a Colosseum és a Forum Romanum. A kettő között félúton található a Rione Monti negyed - sokak szerint az egyik legkellemesebb környék. Ezt magam is alátámaszthatom, óriásit sétáltunk anno errefelé és valóban nagyon hangulatos kis utcácskák vannak itt. Amolyan falu a városon belül, a nyugalom szigete kis kávézókkal, gyönyörű épületekkel szinte minden sarkon. Szállást foglalhatsz családi B&B hotelekben vagy akár butik hotelekben is. A Colosseum mellett elhaladó főút nagyon forgalmas! Vasárnaponként azonban sétálóövezet.

Az Ókori Róma
Meglepően sok szálláslehetőség közül választhatsz az ókori Róma területén is, különösen a Trevi kút és Spanyol lépcső környékén koncentrálódik a legtöbb szálloda. Ne keress itt nagy hoteleket, az épületek jellegéből adódóan inkább kisebb létesítmények vannak. Ne feledkezz meg róla, hogy ez a környék felső kategóriás üzleteknek és népszerű éttermeknek is otthont ad, így a szállásárak is meglehetősen magasak. Olyan ez a környék, mint Londonban az Oxford Street. :-)

Piazza Navona környéke
Róma legromantikusabb része, hangulatos középkori utcákkal. Itt vannak a legszebb terek és szökőkutak a városban. Éttermek és bárok váltják egymást, élénk éjszakai élet zajlik errefelé. Egyetlen hátránya, hogy a legközelebbi metrómegálló a Piazza Bavona-tól kb. 20 perces sétára található (Spagna). Bár számtalan helyi busz jár errefelé, elég lassú és kiszámíthatatlan módja ez a közlekedésnek. Érkezéskor a Termininél érdemes inkább taxiba szállni.


Villa Borghese & Via Veneto
A legexkluzívabb városrész az ókori Róma területétől keletre. Olyan része ez Rómának, mint a Hyde Park Londonban vagy a Central Park New Yorkban. Itt fent a hegyen mindössze 10 perces sétára vagy a Spanyol lépcsőtől és a Trevi kúttól, ugyanakkor csend és nyugalom van, ahol feltöltődhetsz, Ha a pénz nem számít és a római vakációt igazán különlegessé szeretnéd tenni, itt foglalj szállást!


Mérlegelj!  • Alapvetően magasak a szobaárak és a hotelek többnyire telítettek. Ezért érdemes jó előre gondoskodni a szállásfoglásról, ha Rómába készülsz.
  • Természetesen találsz nagyon kedvező árakat is. De ne legyenek elvárásaid ilyenkor. Azt kapod, amiért fizettél. Viszonyításképpen egy központi elhelyezkedésű, 3* szállodában a kétágyas szoba ára 120€ körül van, a 4* szobaárak ugyanitt 180-300 € között mozognak. Olcsó B&B hotelt vagy magánszállást már találhatsz 80 € körül is egy éjszakára. Ha a városfalon kívül foglalsz szállást, ahogy mi tettük anno, akkor ennyi pénzért akár 4 csillagos konferenciahotelben is megszállhatsz. De az idő pénz, miért töltenéd fölöslegesen a helyi buszon a dugóban bosszankodva?!
  • A Termini környéke bár vonzó szobaárakkal csalogat, néhány utca igencsak rémisztő és visszataszító. Gondolj csak a Keleti pályaudvarra! Budapesten sem ez a legvonzóbb környék. Ha találsz egy kedvező ajánlatot szállásfoglalás előtt csekkold le Google maps segítségével, hogy hol található pontosan!


Forrás: www.rometoolkit.comhttp://www.italyheaven.co.uk/,Kedvet kaptál az utazáshoz? Foglald le a szállást most!